Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Salétromos falak

Salétromos falak

milyen vakolóanyagot használjunk?

A salétromos fal nem csak csúnya látvány, de egészségünkre is káros hatással lehet. A vizesedő fal táptalaja a penészgombáknak, hosszabb távon allergiás megbetegedéseket, ízületi panaszokat okozhat. Sokan azt gondolják, hogy ha a salétromos falat újrafestik, megoldódik a probléma. Pedig ez nem így van! Az okot kell kezelnünk.

A falak a talajból felszálló nedvesség, vagy szivárgó vízvezetékek miatt kezdhetnek el salétromosodni. A probléma elhanyagolása esetén akár 2 méteres magasságba is „felszökhet” a salétromosodás a falon. Ahogy meglátjuk az első jeleket, mint például a lepergő vakolat, az elszíneződött fal, azonnal érdemes cselekednünk, még mielőtt sérül a fal teljes szerkezete. A vizesedés a téglát sem kíméli! Először is meg kell győződnünk arról, hogy nem egy szivárgó vízvezeték okozza-e a problémát. Amennyiben ezt kizártuk, valószínűleg a talajból szivárgó nedvesség lesz az ok. Ezt vízszigeteléssel tudjuk végérvényesen megoldani. Érdemes mihamarabb cselekedni, amíg nem megy teljesen tönkre a fal.

Megoldások, lehetőségek

Ideiglenes megoldást jelenthet a salétromeltávolító szerek használata. Ezek ugyan nem szüntetik meg az okot, viszont az egészségügyi kockázatokat igen. Amíg a fal vizesedése nincs megoldva, a salétromosodás újra jelentkezni fog. Bárki is mondja azt nekünk, hogy a salétromeltávolító vegyszerrel meg van oldva a problémánk, ne higgyünk neki! Ráadásul ennek a szernek a használata során is le kell szednünk a vakolatot. Akkor már lehet, jobban járunk ha „nekiduráljuk” magunkat a nagyobb, de tartósabb munkának.

A végleges megoldás az újraszigetelés és újravakolás lesz. Szakemberek szerint a piacon jelenleg elérhető legbiztosabb megoldást a krómacéllemezes szigetelés jelenti. Ez egy meglehetősén költséges, de teljes védelmet biztosító eljárás. Jó és hosszú távú megoldást nyújtanak a falba injektálható szigetelőanyagok is. Miután a szigetelés megtörtént, a falat hagyni kell megfelelőképpen kiszáradni, egyébként a munka teljesen értelmetlen lesz, a salétrom megint megjelenhet. Miután megtörtént a szigetelés, következhet a vakolás. Az egyszer már salétromos fal nagyobb figyelmet igényel, nem mindegy milyen vakolóanyagot használunk! Szakemberek az úgynevezett légpórusos vakolat használatát ajánlják. A légáteresztő vakolat „segít a falnak lélegezni”, így az esetleg felgyűlt nedvesség el tud párologni a falból.

Tipp: 
Már kapható a piacon az úgynevezett vízzáró vakolat. Ennek segítségével a vakolás és a szigetelés egy lépésben történhet meg. Ezek a termékek légáteresztőek, állagmegóvásra alkalmasak, azonban súlyosan salétromosodó lakásoknál érdemesebb a fent felsorolt megoldásokat választani. Elsősorban műemlék-jellegű épületek esetében ajánlott a használata, ahol tilos megfúrni a falakat.

Tipp: 
Vízszigeteléshez vegyük igénybe megfelelő referenciákkal rendelkező szakember véleményét, közreműködését!