Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A falgombásodást kiváltó ok keletkezésének megakadályozása

A falgombásodást kiváltó ok keletkezésének megakadályozása

Kevesen gondolnak előzetesen arra, hogy számítani lehet a falpenész megjelenésére, így a megelőzésre sokszor nem fektetnek kellő hangsúlyt. Már csak akkor találkoznak a falpenész problémával, amikor már jól látható jelei vannak. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy ahol számítani lehet a fal penészesedésére, ott érdemes a megelőzésre gondolni.

A teendő csupán annyi:

  1. Meg kell vizsgálni, hogy az érintett helyiségekben számíthatunk-e hőhidakra. A hőhíd egy olyan felület, ahol a hideg és a meleg találkozásának hatására páralecsapódás keletkezik. Ha ilyen falfelületet találunk, akkor gondoskodjunk a megfelelő hőszigetelési munkák elvégzéséről. Ezzel szinte biztos, hogy a minimálisra csökkenthetjük a páralecsapódás kialakulását, illetve ezzel a penészfertőzést.
  2. A különböző helyiségekben keletkező párát könnyűszerrel el tudjuk távolítani (pl. szellőztetéssel) vagy páraelszívó berendezések felszerelésével. Utóbbi szükségessége esetén terveztessük be a légtechnikai megoldásokat (légelvezető csatornák, ventilátorok). Nem árt minden helyiséget átgondolni ebből a szempontból, különösen a vizes helyiségeket (fürdőszoba, konyha, WC, szárító stb.). Ennek ellenére már találkoztunk olyan esetekkel, amikor a legnagyobb körültekintéssel kialakított szellőzés mellett mégis megjelent a falpenész, mert más kiváltó ok is felmerült, mint például az előző pontban említett hőhíd esete.
  3. Vegyük figyelembe, hogy sok szobanövény, akvárium jelenléte is okozhat erős párásodást. Ha szükséges, akkor páramentesítő berendezést tervezzünk az ilyen helyiségekbe.
  4. Az előre tudott és várhatóan kritikus helyekre, mint például az úszómedence, vagy masszázskád, infrakabin, szauna, vagy gőzkamra környezetébe, szintén terveztessünk légtechnikai módszereket.
  5. Lehetőleg kerüljük azokat a megoldásokat, ahol ún. „dunsztra” lehet számítani. Ilyen helyzet teremtődhet, ha jó szándékkal kicseréltetjük az összes nyílászárót műanyagra, vagy a külső homlokzatot hőszigetelő bevonattal láttatjuk el. Ilyen esetekben javasolt egyéb kiegészítő szellőztetésről gondoskodni az elvégzendő munkákkal párhuzamosan, vagy akár utólag is.